26 Temmuz 2012 Perşembe

KEFKEN


   Kefken, Marmara Bölgesi, Kocaeli ili ve Kandıra ilçesine bağlıdır. Güneybatısında Kerpe, kuzeydoğusunda Cebeci, Dikili, Çamkonak, güneyinde Kurtyeri-Doğanlar Köyü ile çevrilidir. Kefken ve civarı yeryüzü şekilleri açısından, denizin ortalama birkaç metre yüksekliğinde ufak tepeliklerden oluşur. Yörenin en yüksek noktası, 400 metre yüksekliği ile Kefken-Kandıra arasındaki Baba Tepesidir. Kefken'in tek akarsuyu, Kurtyeri Köyü'nden başlayıp Kumcağız sahilinde denize dökülen 7.5 km'lik Kumcağız Deresidir. Ayrıca Çamkonak yakınlarında Gizli Göl ve ya halk arasındaki adıyla Kamış Gölü yer almaktadır. Kefken'in iklimi Karadeniz ikliminin özelliklerini taşımaktadır. Kışın kuvvetli batı ve kuzey rüzgarlarının etkisinde kalan yöre, yazın nemli ve sıcaktır. Kıyı boyunca çok çeşitli bitki örtüsü vardır. Ormanlarda meşe, gürgen, kızılcık, kestane, ıhlamur gibi tabi ağaçlar vardır. 
   Kefken'in temel geçim kaynağı balıkçılıktır. Yaz sezonunda ise turizm büyük bir kaynaktır. Kefken Limanı'nda Balıkçılık Kooperatifi ve Liman Başkanlığı'na bağlı tekneler bulunmaktadır. Sonbaharda palamut sezonunda palamut, lüfer, torik, kofana gibi balık çeşitleri avlanır. Kışın tirol mevsiminde mezgit, kalkan, istavrit, tekir, çinekop ve tırsi yakalanmaktadır. İlkbahar balıkçıların en çok kalkan avladığı dönemdir.
   
   Kefken'de Gezilecek Yerler:

Pembe Kayalar: İlginç jeolojik yapısı nedeniyle görülmesi gereken yerlerdendir. Suyun içinde yumuşak olan kayalar çıkarıldıktan sonra sertleşmektedir. Bu özelliklerinden dolayı Osmanlı döneminde insan gücüyle dikdörtge olarak kesilerek deniz yoluyla İstanbul'a getirilmiş, Sultanahmet Camii dahil birçok caminin yapımında kullanılmıştır.

Erim Tepesi: Kefken'in her tarafına görsel olarak hakim olan bir tepedir. Buradan denizi gece ya da gündüz izlemek olağanüstü harika bir olaydır. Akşamları günbatımını  izlemek doyumu olmayan bir zevktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder